Thailand

Coronaviruset er i Thailand og kinesere har invadert blokka vår

20 Shares

Det er nok ingen som er overrasket over at Thailand kom til å bli rammet av coronaviruset (2019-nCov / Wuhan-viruset). Elleve millioner kinesere besøkte Thailand i 2019, og antallet var forventet å stige i 2020. Ikke bare kommer det mange kinesere, men Thailand, og Bangkok spesielt er favorittdestinasjon for besøkende fra Wuhan. Det er provinsen i Kina hvor viruset oppsto, og som er hardest rammet.

Topp 10 destinasjoner for reisende fra Wuhan-provinsen i 2019.
Kilde: OAG Traffic Analyser

I skrivende stund er det offisielt 19 personer som har fått påvist viruset her i Thailand. I går ble det også kjent at det første tilfellet av smitte mellom mennesker i Thailand har skjedd. Myndighetene har ikke stengt grensen for reisende fra Kina, men turiststedene rapporterer likevel om tomme gater på kjente turiststeder som Phuket og Pattaya.

Munnbind og Antibac

Det har vært vanlig å bruke munnbind eller ansiktsmaske offentlig i Bangkok helt siden SARS herjet i byen på begynnelsen av 2000-tallet. Den årlige vinter-smoggen er også en årsak til at folk går rundt og puster igjennom diverse typer luftfilter. På grunn av bråtebrenning av sukkerrørplantasjer i Isan-provinsen og Kambodsja har Bangkok generelt mye luftforurensning i vintermånedene. Det gjelder ikke bare Bangkok, men hele det sentrale Thailand.

Pendlere med munnbind

Pendlere med munnbind på skywalken i Bangkok

Jeg ville anslått at kanskje en femtedel av de reisende på T-banen (BTS) brukte munnbind for en måneds tid siden, men antallet har krøpet oppover i takt med avisoverskriftene. Nå bruker nok de fleste munnbind på T-banen, og også i gatene har munnbind plutselig blitt veldig populært.

Selv om ekspertene sier at munnbind ikke fungerer mot virus, har jeg sett meg nødt til å bestille en batch fra en nettbutikk. Det er selvfølgelig utsolgt på alle apotekene, men på Lazada er det mange som selger dem. Lazada er Thailands svar på Amazon.

Jeg har ikke giddet å bruke det ennå, men jeg har det liggende klart sammen med Antibacen og engangshanskene. Så får jeg heller ta det frem dersom det viser seg at faenskapen begynner å spre seg i byen.

Jonas med munnbind

Vanskelig å trekke konklusjoner

Til å begynne med var det lite informasjon om viruset. Alle har jo hørt om SARS, og hvor jævlig det var. Når det kommer et nytt virus som er i samme familie som SARS, og som sprer seg mye lettere, blir man jo litt engstelig. Og spesielt når man vet hvor mange kinesere det er i Thailand til enhver tid.

De siste dagene har mediene begynt å tone ned hvor farlig det nye viruset er, og det er jo litt beroligende. Det ser ikke ut til at det tar livet av unge mennesker i like stor grad som SARS eller MERS gjorde. Nesten alle som har dødd til nå er mye eldre enn meg.

Hvis det viser seg å stemme at viruset ikke er livsfarlig, tror jeg det er bedre å være i Thailand enn i Norge. I Norge ble jeg smittet av forkjølelse og influensa flere ganger i året, mens i Thailand har jeg ennå ikke blitt syk. De gangene jeg har vært forkjølet er det noe jeg har tatt med meg fra Norge, eller fått på flyet.

Da svineinfluensa gikk verden rundt, tok det to måneder fra jeg hørte om det for første gang til jeg hadde blitt smittet hjemme i Oslo. Med tanke på det, og fordi jeg jobber hjemmefra, er jeg sannsynligvis tryggere her enn jeg var da jeg bodde i Norge.

Eller kanskje ikke?

Plutselig masse kinesere i blokka vår

I går bestilte vi inn noe stekt ris og nudler til lunsj, slik vi ofte gjør hvis vi ikke har tid til å gå ut og spise. Da jeg skulle ned i resepsjonen for å hente maten ble heisen min invadert av en familie på fire kinesere. Jeg har rimelig god kontroll på de som bor i denne blokka fordi halvparten av leilighetene står tomme. Det er folk som har kjøpt dem som investeringsobjekter, og noen av dem ligger også ute på AirBnb.

Jeg fikk selvfølgelig sjokk da jeg så denne familien komme inn og begynne å snakke til hverandre på kinesisk. Jeg kunne også kimte noen kinategn på telefonen til det som må ha vært tenåringssønnen. Definitivt kinesere. Hypotesen min om at de var nye i blokka ble også bekreftet av at familiens overhode fomlet litt med knappene i heisen.

Til deres forsvar skal det sies at alle fire brukte ansiktsmasker. Ikke munnbind, men skikkelig 3M ansiktsmasker som koster 90 kroner stykket på Clas Ohlson. Jeg åpnet selvfølgelig døren med lillefingeren og badet i Antibac da jeg kom meg tilbake til leiligheten min igjen.

I dag våget jeg meg ut igjen. Etter å ha spist opp all maten i huset fant vi ut at vi måtte ut og handle. Vi gikk like gjerne ut og tok en to-retters på McDonalds i samme slengen. Da vi kom inn i resepsjonen i blokka vår ser jeg rett på en gigantisk Louis Vuitton-pose i oransje papir. Rundt den, i sofaen, sitter en annen familie jeg aldri har sett før.

Denne Louis Vuitton-baggen kan bare bety en ting: kinesere. Her kreves det litt forklaring for de uinnvidde. Kinesere bruker utrolig mye penger på å shoppe luksusvarer når de er ute og reiser. Den gjennomsnittlige kineser bruker faktisk mer enn den gjennomsnittlige europeer i Thailand. Det er kjempeviktig for dem å komme hjem med et lass av dyre varer. Dette var en ny kinesisk familie, 95% sikkert.

Bassengområdet i blokka vår

Samme dag observerte jeg et eldre par, som jeg aldri har sett før, ta portrettbilder i bassengområdet med et speilreflekskamera. Da jeg skulle ned fra treningsrommet var jeg så heldig at jeg fikk dele heis med dem. Jeg forsøkte å få i gang en samtale med dem ved å snakke om kameraet, men de kunne ikke engelsk, og heller ikke thai, tror jeg. Sannsynligvis kinesere, de også.

Spørsmålet er, hvorfor har det plutselig kommet så mange nye kinesere i blokka vår? Jeg vet ikke, men jeg tror det har noe med dette coronaviruset å gjøre. Kanskje de har flyktet fra Kina for å komme unna det hele, eller kanskje de var på ferie i Thailand og bare har droppet å reise hjem.

Inntil videre får vi bare leve som vanlig og følge med på nyhetene. Hva annet skal man gjøre? Se ikke bort fra at det med tiden kommer et til blogginnlegg om coronaviruset. Jeg håper ikke det.

20 Shares

Leave a Reply