Reisetips

Cha-am — en rolig strandby nært Bangkok

0 Shares

Siden det ikke finnes noen strand i Bangkok, er vi avhengige av å reise ut av byen for å nyte det man gjerne forbinder med Thailand, nemlig sol og sand. Cha-am er en liten badeby som ligger 2,5 timers kjøring sørvest for Bangkok, og 3 mil nord for den mer kjente badebyen Hua Hin.

Mens Pattaya er i toppsjiktet av ville partybyer på denne siden av planeten, og Hua Hin noe roligere, er Cha-am for en soveby å regne i forhold til de to. Det går en bred vei som er lite trafikkert langs den fire kilometer lange stranden. Hotellene og restaurantene ligger på den ene siden av veien, mens stranden befinner seg bak trærne på den andre.

Lang og fin strand

Sanden er gylden og finkornet, omtrent som den man finner på strender som Barceloneta eller Venice Beach. Stranden er noe langgrunn, men ikke verre enn at man må vasse 20 meter når det er lavvann. Vannet er renere enn i Pattaya, men ikke krystallklart som i Phuket.

Det har nok noe med bunnen å gjøre, for det er veldig lite båter og aktivitet i havet utenfor stranden. Akkurat dette er mye bedre i Cha-am enn i de to nevnte stedene. Fraværet av vannscootere og speedbåter gjør at man slapper bedre av både når man ligger i solsengen på stranden, og når man er i vannet. Det er heller ingen farlige understrømmer, slik at man trygt kan slippe ungene ut i vannet.

Stranden i Cha-am

Stranden i Cha-am sett fra Talay mot Hua Hin

Flest thaier

Vi besøkte Cha-am i januar fra tirsdag til torsdag. Selv om januar er høysesong, var det ikke mye folk. Noen av barene og restaurantene var helt uten gjester, og på stranden var færre enn hver tredje solseng opptatt. De som jobbet i restaurantene forklarte at i helgene er det mange flere folk. Da kommer thaiene fra Bangkok ned til Cha-am for å være på stranden.

Cha-am er tilpasset thaier mer enn utlendinger. Dette er ikke et typisk mål for vestlige sydenturister. På grunn av det er alt også veldig mye billigere. Hotell koster mindre, og prisene på mat og drikke er halvparten til en tredjedel av det man må ut med i Phuket. Men det kommer på bekostning av utvalget. Det er ikke mange vestlige restauranter å velge mellom, og mange steder står det bare på thai.

Mange norske og svenske pensjonister

Det virker som om nordmenn og svensker er den største gruppen utlendinger i Cha-am. Man hører norsk og svensk overalt. Vi spiste frokost på det franske bakeriet Love Bread, som forøvrig var veldig bra. Men utifra klientellet å dømme minnet det mer om WB Samson på Sandakersenteret enn et tilfeldig sted midt i Thailand. Vi dro opp snittalderen ganske betraktelig.

Vi snakket med et pensjonert par fra Fauske som hadde tilbrakt de siste vintrene i Cha-am. De hadde jobbet hardt hele livet og var glade for å endelig kunne tilbringe tiden der hvor de ville være. Laptopliv støtter dem fullt ut, men insisterer på at man ikke trenger å vente til man går av med pensjon for å følge drømmene sine ?.

Det finnes flere skandinaviske restauaranter i Cha-am. Blant annet Sea and Sand som er en svensk restaurant hvor du får servert hjemmelagde köttbullar. De selger også snus til dem som går tomme for det mens de er på reise i Asia.

Lengre nord på stranden finner man Max Norwegian Restaurant. Her har de norske spesialiteter som kjøttkaker og lapskaus, men også de vanlige thairettene. Jeg gikk for «Fars kjøttkaker», og ble positivt overrasket. Vanligvis hadde jeg aldri gått inn på en norsk restaurant mens jeg var på ferie, men etter å ha vært her i noen måneder, kunne jeg ikke la sjansen gå fra meg.

Lene på norsk restaurant

Lene på norsk restaurant

Sentrum av Cha-am

Sentrum av Cha-am er omkring der hvor hotellet vårt lå. Talay Hotel & Villa til 410 kroner natten var helt greit, men vestlig frokost hadde de ikke helt taket på. Som sagt, det er mest thaier som besøker Cha-am. Det finnes bare en kort partygate i Cha-am, den heter Soi Bus Station. Her er alle harry-barene i Cha-am samlet, 10-15 i antall.

Strandpromenaden er ikke kontinuerlig langs hele stranden, men det går helt fint å gå eller løpe i veien der den er blokkert. Noen steder er det også jord og sand istedet for brostein. Flere steder kan man også leie sykler, noe mange av pensjonistene hadde benyttet seg av. Jeg klokket inn 8,1 kilometer på løpeturen min opp og ned langs stranden.

Kart over løpetur langs strandpromenaden i Cha-am

Løpeturen min på 8,1 km opp og ned langs promenaden dekker de interessante delene av stranden i Cha-am

De beste stedene å bo er etter min mening enten omkring hotellet der vi bodde, eller nært den norske restauranten. Der er det flest serveringssteder, samtidig som at stranden er bra.

Lene betaler i baren

Lene gjør opp med Bandidos i baren

Strandstoler

Det finnes strandstoler langs mesteparten av stranden. Det koster 100 baht (27 kroner) per person å leie en strandstol med tilhørende parasoll, bord og søppelbøtte. Thaiene liker å sitte i skyggen, derfor er de fleste stolene plassert helt oppunder trærne. Noen steder, som nedenfor hotellet vårt, var stolene plassert lenger ned på stranden i grupper på to og to.

Jonas i en solseng

Solsenger i grupper på to finnes noen steder

Verdt å merke seg er at onsdager er det ingen strandstoler. Slik har det vært på mange strender i Thailand siden militærjuntaen tok over i 2014. Disse dagene kan man legge seg på en strandmatte under trærne, øverst opp på stranden. Strandmatter og håndkle får man kjøpt fra selgerne langs Beach Road. Vi ga 120 baht for en dobbel matte.

Ett års fengsel for røyking

De er strenge på forsøpling og slikt på stranden i Thailand, ihvertfall på papiret. Røyker man på stranden i Cha-am kan man straffes med 27000 kroner i bot, og i tillegg ett års fengsel. Det er usikkert hvor mange turister som havner i kasjotten for røyking, men det er nok best å la være.

Skilt som viser 100000 baht og 1 års fengsel i bot for røyking

Dagfinn Høybråtens våte drøm

Slik kommer du deg til Cha-am

Du kommer deg fra Bangkok til Cha-am med privat sjåfør på 2,5 timer.

Du kan praie en taxi i gata og regne med å betale fra 1600 baht og opp. Jeg anbefaler ikke denne metoden fordi taxiene i Bangkok kjører veldig fort. Hvis du absolutt må ta en vanlig taxi, velg en gul og grønn, ikke en ensfarget rosa eller gul bil. De gule og grønne er selveide biler, mens de ensfargede leier sjåføren fra et taxiselskap. De ensfargede kjører verst av alle.

Det er også mulig å bestille bil via Grab appen, Grab er tilsvarende Uber, som er forbudt i Thailand. Grab koster fra 1700 og opp, men jeg anbefaler å velge Grab Plus heller enn den billigste varianten. Da får man en bedre bil, og sjansen for å overleve øker betraktelig. Grab Plus koster fra 2500 baht og opp. Grab-sjåførene kjører stort sett greit.

Vi bestilte bil fra Joe Taxi Thai. Det kostet 1800 baht (490 kroner) hver vei for en «luxury car». Det er en Toyota Camry eller liknende. Men det viktigste av alt er at de kjørte trygt.

0 Shares

Leave a Reply