Digital nomade, Reisetips

Derfor kan jeg ikke leve uten VPN

282 Shares

Lenkene i dette innlegget er reklame (affiliate).
Du kan stole på at jeg aldri vil anbefale noe jeg ikke selv har testet og synes er bra.

Når jeg nå skriver dette innlegget, sitter jeg på en kafé i Da Nang, Vietnam. Vi har reist rundt i Sørøst-Asia i et halvt år, og jobbet via internett. Det har stort sett gått veldig greit.

Det er imidlertid et program, en nett-tjeneste som har vært veldig nyttig å ha med seg på reisen. Det er NordVPN. VPN står for «virtual private network». Det høres kanskje litt teknisk ut, men det er egentlig ikke det. La meg enkelt forklare hva det er, og hvorfor du trenger det.

Du har sikkert opplevd at noen nettsteder «vet» sånn cirka hvor i verden du befinner deg. Kanskje du har reist til Tyskland og fått Google på tysk. Eller kanskje du har forsøkt å se en video, men fått beskjed om at den ikke er tilgjengelig i ditt land. Selv om du ikke deler posisjonen din med dem, kan nettstedene se hvilket land eller by du befinner deg i. Det gjør de ved å se på IP-adressen din.

VPN er en tjeneste som gjør at du kan bestemme selv hvor i verden IP-adressen din skal være. Ved å installere et program på datamaskinen din, kan du velge fra et kart hvor i verden det skal se ut som du befinner deg. I skrivende stund kan du velge mellom 62 land og over 5000 forskjellige tjenere.

NordVPN-kart

Skjermbilde fra NordVPN for Windows. Du velger fra et kart hvilket land du ønsker å «være» i.

Programmet lager en «tunnel» som all dataen din går igjennom, fra der hvor du fysisk befinner deg til det stedet du har valgt på kartet. Denne data-tunnelen er også beskyttet mot avlytting. Det vil heller ikke være mulig å spore deg opp ved å se på IP-adressen din.

Se norsk TV i utlandet og omvendt

I utlandet er det med noen få unntak ikke mulig å se norsk TV via internett. De norske TV-kanalene har ikke rettigheter til å vise innkjøpt innhold utenfor Norge. Det er heller ikke interessant for dem fordi de da heller ikke kan vise relevant reklame.

Med NordVPN kan du ganske enkelt velge Norge fra kartet, og se TV akkurat som om du var hjemme. Jeg har lånt Canal Digital-abonnementet fra faren min, og bruker det til å se norsk TV mens jeg er på reise i Sørøst-Asia. Med NordVPN og Chromecast kan jeg se hoppuka på TV i leiligheten min i Bangkok, akkurat som om jeg hadde vært i Norge.

Norsk tv i utlandet

Med NordVPN kan jeg se norsk TV i leiligheten min i Bangkok

For å se TV, må man ha god internettforbindelse. Det må også VPN-tjenesten ha, ellers blir den en flaskehals som ødelegger opplevelsen. Heldigvis er NordVPN-nettverket raskt og pålitelig, slik at det ikke er noe problem å strømme TV i HD-kvalitet.

På samme måte kan du bruke NordVPN til å se utenlandsk TV når du bor i Norge. Jeg har for eksempel brukt den til å se britisk Channel 4 og Channel 5, som ellers er utilgjengelig utenfor i Norge. Eller man kan se amerikanske kanaler online dersom man ønsker det.

NordVPN

Trykk på bildet for å lese mer om tjenesten!

Omgå internettsensur

Det finnes forskjellige typer internettsensur omkring i verden. I Thailand, hvor jeg bor, er det for eksempel mange utenlandske aviser som er blokkert. Når man forsøker å besøke dem, får man opp et offisielt emblem i stedet for forsiden på avisen. Det kan man enkelt omgå ved å bruke NordVPN.

Internettsensur i Thailand

Når du ser et slikt emblem i nettleseren din betyr det at du har forsøkt å åpne en side som myndighetene i Thailand har forbudt.

Noen ganger er det nettsidene selv som sperrer ute besøkende fra enkelte land. Det kan være forskjellige grunner til det. Kanskje de har opplevd hacking fra dette landet, eller kanskje de rett og slett ikke ønsker kunder derfra. For eksempel er det ikke mulig å lage konto hos amerikanske bedrifter fra en nettadresse på Cuba på grunn av handelsblokaden fra USA. Med NordVPN omgår man ganske enkelt problemet ved å velge et annet land.

Melding om blokkert land

Her har nettstedet blokkert lesere fra Vietnam, hvor jeg befinner meg i skrivende stund.

Hold surfingen din privat

Når man er på kafé eller bor på hoteller, er man ofte nødt til å bruke åpne WiFi-nettverk. I grunnen kan alle andre som er tilkoblet til nettverket «lytte» på din datatrafikk. Det som er verre, er hvis man kobler seg til et falskt nettverk, en «honningkrukke» satt opp av en hacker. Da har de total kontroll på dataene som sendes til og fra din datamaskin, og de kan i mange tilfeller stjele private opplysninger fra deg.

Med NordVPN, vil du være beskyttet fra slike angrep. Trafikken mellom din datamaskin og punktet du har bestemt på kartet går igjennom en kryptert tunnel som er umulig å avlytte.

Vær anonym på internett

De fleste har fått med seg at det finnes noe som heter inkognitomodus i Chrome og andre nettlesere. Ved å bruke den, legges det ikke igjen spor på din egen datamaskin om hvilke nettsteder du har besøkt. Men du kan likevel spores opp av myndigheter basert på sporene du legger igjen i form av IP-adresse.

Internettleverandøren din, eller telefonselskapet ditt dersom du surfer på mobil, kan bruke IP-adressen til å finne din identiteten din. Det eneste som skal til for at de skal utlevere opplysninger om deg er en rettslig kjennelse eller en henvendelse fra politimyndigheten i landet ditt.

NordVPN tar ikke vare på noen logger. De er basert i Panama, hvor det ikke finnes noen lov om at de må spare historien om din nettaktivitet, slik som det er i Norge og EU.

Dersom du begår kriminalitet på nettet, er det kanskje på sin plass at du blir sporet opp, men det finnes gråsoner. I stadig flere land blir folk som laster ned filmer og TV-serier ved bruk av BitTorrent (The Pirate Bay etc.) straffeforfulgt. I 2018 fikk mange norske fildelere trusselbrev i posten fra et advokatfirma med krav om penger etter å ha lastet ned en film. Det er nok bare et tidsspørsmål før de vil prøve seg på å saksøke sitt første tilfeldige offer.

Heldigvis har NordVPN en egen fildelingsmodus (P2P) som sørger for at du kan være anonym samtidig som du får god hastighet på nedlastingen.

Prøv NordVPN gratis i 30 dager

Når du tegner et nytt abonnement på NordVPN, kan du kansellere det innen 30 dager og få pengene tilbake. Det gjør du ganske enkelt ved å kontakte kundeservice og si at du vil kansellere innenfor prøveperioden, så blir pengene ført tilbake til kredittkortet du betalte med. Dermed er det helt risikofritt å prøve ut NordVPN.

De har apper for Windows, Mac, Android, iPhone, Linux, Chrome, Firefox, og mange typer mediespillere. Du kan bruke det på alle dine enheter. Hvis du har noen spørsmål til tjenesten kan du chatte med dem på nettsiden. Klikk på snakkeboblen nede i høyre hjørne, så får du oftest snakke med kundeservice på få minutter.

Klikk på bildet over for å opprette en konto og prøve ut tjenesten i dag!

282 Shares

3 Comments

 1. Sebastian

  7. desember 2019 at 15:11

  Man bør ikke bruke VPN dersom man vil være sikker. Det er egentlig bare et sted man bør bruke det; til å bypasse brannmurer og geografiske sperrer.

  Hvis du vil være sikker, så bruk TOR.

 2. Sebastian (igjen)

  7. desember 2019 at 15:32

  «I grunnen kan alle andre som er tilkoblet til nettverket «lytte» på din datatrafikk.»: Misledende og i mange tilfeller feil. Dersom du går på sider som f.eks. Facebook, Google eller alle andre nettsider som har et hengelås-ikon i «URL boksen» (SSL-sertifikat) har en kryptert tilkobling og kan dermed ikke bli avlyttet. Dette burde du vite med tanke på at du er en webutvikler (som jeg og er, bare at jeg er 14 år). Etter du (feilaktig) hevder dette prøver du å selge NordVPN flere ganger i innlegget ditt. Det er greit, alle gjør feil, men du bør redigere innlegget ditt.

  1. Jonas

   19. desember 2019 at 02:37

   Dette er innlegget inneholder reklame slik det er merket med i toppen av siden. Det stemmer at man ikke kan avlytte innholdet på nettsider som benytter SSL, slik du sier. Man kan bare se hvilke domener du kommuniserer med. Takk for presiseringen.

Leave a Reply