Digital nomade

Slik skal vi finne leilighet i Bangkok

0 Shares
På jakt etter leilighet i Bangkok har jeg lært litt om hvordan eiendomsmarkedet fungerer i Thailand. Det er noen ting som er forskjellig fra Norge.

Et apartment-bygg i Lumpini i sentrum av Bangkok annonserer ledige leiligheter.

På leting etter leilighet i Bangkok har jeg brukt ganske mange timer på å forsøke å orientere meg i eiendomsmarkedet i Thailand. Det har blitt mange kvelder på internett hvor jeg har lest blogger, søkt i diverse Thailand-forum, og klikket meg gjennom utallige leilighetsannonser.

I tillegg har jeg mailet med utleiemeglere. Og ikke minst, i januar da vi sist var i Bangkok, besøkte vi mange områder for å finne ut hvor vi ville bo. Etter hvert har jeg begynt å danne meg et bilde av hvordan boligutleie funker i Thailand.

Fungerer annerledes enn i Norge

I Thailand er leilighetene ledige med en gang. Man kan få den dagen etter hvis man liker den. Med en gang man har tegnet kontrakten er det bare å flytte inn.

Det finnes en del nettsider man kan lete på, men det meste foregår faktisk fortsatt ved at man tar kontakt med en megler og går rundt og ser. Det som ligger på nettet er ikke nødvendigvis det man får, det kan være en «slik type leilighet». Bildene er ofte dårlige, ikke som på finn.no.

Møbler, basseng, og treningsrom

I Thailand leies det stort sett ut fullt møblert. Dette passer jo bra for to nordmenn som ankommer med hver sin koffert. Problemet er at dersom det finnes en kommode i syrelutet furu, så er man stuck med den.

Omtrent alle høyhus i Bangkok har et bassengområde. Noen ganger er det ved bakkenivå, mens andre ganger er det et lite basseng høyere opp i etasjene. Vi skal selvsagt ha basseng, noe annet hadde vært uhørt.

Noen ganger finnes det også treningsrom som beboerne kan bruke. Det er som regel ganske lite. Oftest to tredemøller, en ergometersykkel, en kombinasjonsbenk med kabler, og noen altfor lette vekter i et hjørne. Det kan funke til nød, men erstatter ikke et treningssenter.

På jakt etter leilighet i Bangkok har jeg lært litt om hvordan eiendomsmarkedet fungerer i Thailand. Det er noen ting som er forskjellig fra Norge.

Et basseng opp i etasjene i et leilighetshotell vi bodde på i Bangkok i noen dager.

Mange store leiligheter

Fordeling av leiligheter i en boligblokk i Bangkok.

I Bangkok er leilighetene generelt større enn de man finner i Oslo. Det er en overvekt av store leiligheter. En skyskraper kan gjerne ha flest leiligheter på 120+ m2.

Det passer bra for oss siden vi kommer til å behøve minst to soverom. Vi kommer til å ha hjemmekontor begge to, og da må vi å kunne bruke det ene til kontor slik at vi ikke forstyrrer hverandre.

I motsetning til i Norge kommer leiligheter i Thailand ofte med et bad per soverom. Dette er også noe vi vil ha. Vi regner med å få en del besøk fra Norge, og da er det fint hvis de får sitt eget bad.

 

Apartment eller condo?

Før trodde jeg at apartment og condo bare var to forskjellige ord for samme sak. Jeg trodde i hvert fall at når man skulle leie, så spilte det ingen rolle om det var apartment eller condo som sto i annonsen. I Thailand er det derimot stor forskjell på de to begrepene.

En apartment eies typisk av et firma.  Som oftest eier firmaet mange andre leiligheter i blokka og i andre boligkomplekser. Apartments er lettere å få leid på månedsbasis, men også lengre leieperioder er mulig.

En condo, eller condominium som det egentlig heter, er en selveierleilighet. Når man leier en condo, så leier man hos en privatperson. De fleste condoer leies ut for minimum et år av gangen. Av og til seks måneder, men det er sjeldent.

Det finnes måter å komme seg rundt dette på. Man kan kontakte utleieren og høre om de kan gjøre et unntak. I Thailand er de fleste regler tøyelige, så det er ikke utenkelig. Det finnes også Facebook-grupper som Take Over My Lease hvor man kan komme i kontakt med folk som leter etter noen til å ta over leiekontrakten deres.

Leieprisen for condoer er lavere enn for apartments. Det er fordi i en condo betaler man utgifter som strøm, vann, og kabel-TV direkte til tilbyderne. I en apartment er det utleieselskapet som får disse regningene, og i sin tur krever penger fra deg. Det tar de seg selvsagt godt betalt for.

Utfordringer med kjæledyr

Akkurat som i Norge, så gjør kjæledyr det vanskeligere å finne leilighet. Av diverse årsaker er det ikke alle utleiere som tillater kjæledyr. Vi har katt i Norge, og trenger å kunne ta med den.

Det er ofte reglene for hele bygget som avgjør om kjæledyr er tillatt eller ikke. Noen blokker har generelle forbud mot kjæledyr, og da er det det som gjelder for alle leilighetene. Utleiemeglerne har egne lister over «pet friendly buildings». Slike er for eksempel Remax, Amazing Properties, eller Fresh Property.

Det finnes også en egen Facebook-gruppe som formidler dyrevennlige leiligheter. Der kan utleiere annonsere, eller man kan poste selv og be om tilbud.

Størrelsen avgjør ikke prisen

I Norge er leieprisen på leiligheter i samme område nesten direkte linket til kvadratmeterstørrelsen. At en leilighet er gammel betyr ikke så mye, kanskje fordi vi er flinke til å pusse opp i Norge. I Thailand er de ikke så flinke til det.

Man kan forvente at en leilighet fra nittitallet ser ut som en leilighet fra nittitallet. Dette gjelder også fellesområdene. Derfor kan det godt koste flere ganger så mye for en leilighet i en ny boligblokk som i en 30 år gammel i samme område.

På jakt etter leilighet i Bangkok har jeg lært litt om hvordan eiendomsmarkedet fungerer i Thailand. Det er noen ting som er forskjellig fra Norge.

En ny og en gammel leilighet med samme størrelse, i samme område. Den nye er 2,5 ganger dyrere.

Dette er også en av grunnene til at det er risikabelt å kjøpe leilighet i Bangkok. Man må forvente at leiligheten synker fort i pris. Thaiene liker å kjøpe nytt. Det bygges mye, også i sentrumsområdene av Bangkok. Derfor trenger ikke en generell boligprisstigning i et område ikke nødvendigvis bety at eiendommene har økt i verdi.

Først korttidsleie

Vi kommer til leie noe for en måneds tid før vi reiser ned. Det er mulig å leie på månedsbasis via AirBnb. Kortere leietid er faktisk forbudt i Thailand, for da er det per definisjon hotell, og det trenger man løyve for å drive.

Når vi er der og kan se på leilighetene er det sikkert mye enklere å finne ut hva som er bra og dårlig. Det blir nok noen dager med farting rundt, men det blir et annet blogginnlegg.

0 Shares

4 Comments

  1. Ida Røssland

    23. august 2018 at 09:21

    Spennende å følge med på reisen dåkes!
    Er veldig luren på korleis de har gått fram i prosessen her. Korleis får de visum, kva visum, jobbsatsing, kva gjer de med ting heime, korleis går de fram for å få med katten, kva pakkar de med dåke til Bankok osv osv 🙂

    1. Jonas

      23. august 2018 at 09:44

      Hei, Ida!
      Vi er godt igang med flytteprosessen. Dato er satt og billetter er bestilt. I starten lever vi på sparepenger, men slik er det jo uansett hvor man bor når man starter for seg selv. Når det gjelder visum finnes det ganske mange alternativer, nok til å fylle flere blogginnlegg ?. Tingene settes i en container på Økern. Vi hadde ikke lyst til å kvitte oss med scooterne våre, så da ble det slik. Vi tar bare med det helt nødvendige, som sommerklær og laptopene. Og katten skal med! Hun må ha vaksine, og vi må søke Thailandske myndigheter om tillatelse til å ta henne med.

  2. Hilde

    23. august 2018 at 13:01

    Så spennende ? Kommer til å følge med på dette. Kunne tenkt meg å flytte til utlandet selv ?

    1. Lene

      23. august 2018 at 14:06

      Så koselig at du vil følge med oss, Hilde! ? Det er bare å begynne å planlegge ? Det skjer ikke noe før du setter oppe en plan.

Leave a Reply