Digital nomade

Slik lærer jeg meg webdesign

0 Shares

Det er flere grunner til at jeg nå lærer meg webdesign. Den mest åpenbare grunnen er at det er lettere å jobbe frilans over internett, men det er ikke den eneste årsaken.

Jeg har tusen forretningsideer. Mange av dem involverer en eller annen form for webtjeneste, eller i det minste en webside. Uansett hvilket produkt man har, så må man ha en kick-ass webside for å nå ut til folk. Hvis websiden ikke virker hundre prosent og ser helt moderne ut, så klikker man seg fort ut igjen. Derfor vil det alltid være nyttig for meg å kunne webdesign på et profesjonelt nivå.

En annen viktig grunn er at jeg har lyst til å prøve noe annet enn det jeg har jobbet med tidligere. De siste seks årene har jeg jobbet med hardware-nær programmering. For eksempel styresystemer til motorer eller programmer som gjenkjenner ting i bilder og video. I webdesign jobber man nærmere sluttbrukeren, heller enn inne på en elektronikklab.

Helt siden jeg var ferdig på universitetet har jeg vært ansatt i en stor og tung industribedrift. Store bedrifter har alltid et veldig tungrodd system. Det må være sånn for at toppledelsen skal kunne styre effektivt hvordan de forskjellige grenene jobber. Det er en del av forbannelsen til gigantene. Slik er det bare. Jeg ser frem til å prøve det motsatte, å jobbe som konsulent for kunder med friere tøyler.

Alle kan lykkes

Der jeg jobber nå ansetter de stort sett bare folk med mastergrad eller doktorgrad. I tillegg må man ha gode karakterer å vise til, eller veldig relevant erfaring. Det er vanskelig å komme inn i bransjen uten formell utdanning.

De fleste digitale nomadene jeg følger i sosiale medier er webdesignere. Noen av de mest vellykkede har faktisk lite eller ingen relevant utdanning.

En av dem er Chris the Freelancer. Han tok utdanning innen regnskapsføring, men innså etter hvert at det ikke lot seg kombinere med reising. Etter å ha brukt noen måneder på å lære seg webdesign fikk han sin første faste jobb som utvikler.

En annen digital nomade som holder til i Chiang Mai i Thailand er Brett Dev. Han har holdt på i over ti år, men har heller ikke noen konkret universitetsgrad. Likevel kan han velge og vrake i jobber fordi han er flink til det han gjør.

Kurs på nettet

Det er fullt mulig å lære seg webdesign helt gratis ved å bruke informasjon som finnes fritt tilgjengelig på internett. Likevel valgte jeg å kjøpe kurs på Udemy for hvert av emnene jeg ønsket å lære.

De fleste digitale nomadene jeg følger i sosiale medier er webdesignere. Noen av de mest vellykkede har faktisk lite eller ingen relevant utdanning.

Det er «supertilbud» på Udemy halvparten av tiden

Der finnes det hundrevis av kurs, og det er bare å velge et av de som har fått best rating. Da får man et omfattende kurs som tar flere måneder å fullføre, presentert på en måte som er langt bedre enn den beste foreleseren jeg noen gang hadde gjennom fem år på universitetet. Og alt det for omtrent 120 kroner!

På Udemy er kursene på supertilbud omtrent halvparten av tiden. Hvis det ikke er tilbud akkurat når du sjekker nettstedet, så er det bare å lage seg en konto der og vente to uker. Da vil man sannsynligvis ha mottatt en mail om at alle kursene er på tilbud.

Frameworks

Skal man lage en webside som ikke ser ut som sol.no på 90-tallet, må man bruke et eller flere rammeverk eller frameworks som det så fint heter.

Det finnes hundrevis av frameworks, og i hvert fall flere titalls som brukes mye. Derfor er det ikke helt opplagt hvilke man skal bruke tid på å lære seg for å maksimere sjansen for å få oppdrag. Det tar uker eller måneder å lære seg et skikkelig, og man vil jo ikke kaste bort tiden sin.

De fleste digitale nomadene jeg følger i sosiale medier er webdesignere. Noen av de mest vellykkede har faktisk lite eller ingen relevant utdanning.

StackOverflows årlige developer survey er et nyttig verktøy for å forstå markedet.

For å finne ut hvilke jeg skulle fokusere på, gjorde jeg en liten markedsundersøkelse. Jeg kikket på norske og internasjonale jobbannonser for å danne meg et bilde av hva de leter etter. En annen fin ressurs er StackOverflows årlige developer survey. Der kan man se hvilke teknologier som er populære akkurat nå blant utviklere. Det finnes også en rangering over frameworks fra best likt til mest hatet.

Jeg valgte å først lære meg back-end-frameworket Django som bruker programmeringsspråket Python. Jeg er allerede ekspert på Python, så det var et naturlig valg for meg. Det er ikke det mest populære rammeverket, men det finnes en del jobber. Det er også på vei opp, sannsynligvis fordi Python er i ferd med å bli verdens mest brukte programmeringsspråk.

Etter å ha laget demosiden chucknorristwitter.com ved bruk av Django, fant jeg ut at jeg måtte heve JavaScript-evnene mine til et profesjonelt nivå. Dermed ble det et nytt Udemy-kurs i avansert JavaScript.

Front-end-framework var litt lettere å velge. Folk flest ser ut til å foretrekke Facebooks React fremfor Googles AngularJS. Det er også mange jobber og et underskudd av utviklere som kan det. Akkurat nå er jeg halvveis i dette kurset. Etterpå har jeg tenkt å lage en demo-side for å lære det skikkelig godt, og som jeg kan bruke i jobbsøknader.

Kursene mine på Udemy. Akkurat nå er jeg midt i et React-kurs.

Ting tar tid

Dersom man skal bli skikkelig god til å programmere, må man øve. Å gå igjennom kursene jeg har kjøpt tar lang tid. Noen av dem har opp til 30 timer video. I tillegg må man selv gjøre øvelsene om man skal få noe ut av det.

Jeg har lært mye det det siste halvåret, men mangler tid til å fordype med skikkelig. Nå er det en uke igjen av oppsigelsestiden min, etter det har jeg ingen fulltidsjobb. Da blir det nok av tid til å sette seg inn i ting.

0 Shares

Leave a Reply